
Pokie over SOZAVO: “Ik denk dat er een kartel is op het ministerie”
| waterkant | Door: Redactie
Volgens minister Diana Pokie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting in Suriname (SOZAVO) zijn er heel veel onregelmatigheden geconstateerd. De bewindsvrouw stelde in het programma Bakana Tori dat er tijdens de periode van haar voorgangers heel veel gesjoemeld is, waardoor zij zelf kan praten over een kartel op het ministerie.
Eén van deze is de zogenaamde Moni Karta, waarbij het ministerie momenteel met 24.000 kaarten zit die nooit zijn opgehaald. Vanuit de toenmalige leiding van het ministerie heeft zij nog steeds geen concreet antwoord kunnen krijgen over waarom deze kaarten niet zijn gehaald.
Ook het schooltassenproject is misgegaan. Bij haar aantreden heeft zij
“Totaal zitten we op 122.000 Moni Karta’s in het systeem. Dus ongeveer een zesde deel van de bevolking. Ik heb de rondes gedaan en de presentaties zijn geweest, maar eerlijk gezegd ben ik er niet uitgekomen. Dus we gaan externen moeten inzetten om dit alles te onderzoeken.
Er zijn heel veel politiezaken die lopen. Lopende zaken, politionele onderzoeken zonder feedback van de politie. Mensen zijn geschorst, ze zijn thuisgezet. Er is heel veel gesjoemeld. Het hoeft niet waar te zijn, maar ik denk dat er een kartel
Pokie merkte op dat het erop lijkt alsof er heilige huisjes gekweekt worden binnen het ministerie, waardoor je bijna geen kant op kunt gaan. Het rouleren van de verantwoordelijke mensen op de afdelingen zal ook geen oplossing bieden, aangezien zij allemaal het systeem al kennen.
Verder heeft SOZAVO ook geen personeelsbestand. Wat zij jammer vindt, is dat door deze zaken nu de sociaal zwakkeren, die de financiële uitkeringen zwaar nodig hebben, worden benadeeld.
“En dan moeten ze wachten, omdat er zoveel gesjoemeld wordt,” stelde de minister. En alhoewel de problemen over de Moni Karta niet zo gemakkelijk opgelost gaan worden, zal zij binnenkort een voorlopige klachtenbalie op SOZAVO plaatsen en een telefoonnummer in orde maken. Hierdoor kunnen achterstanden worden genoteerd, waarna gekeken zal worden of deze namen voorkomen in de niet opgehaalde 24.000 kaarten.
Of de geconstateerde problemen het resultaat zijn van het beleid van haar voorgangers Ines Pané of Uraiqit Ramsaran, wilde zij niet concreet aangeven. Pané is nu DNA-lid namens coalitiepartner ABOP, terwijl Ramsaran namens coalitiepartner PL minister is op Defensie. Wel weet zij nu dat zij externe krachten zal moeten binnenhalen om te komen ondersteunen.
“Ik weet niet waar het is begonnen. Wat ik heb aangetroffen, deel ik met de gemeenschap nu. We hebben die institutionele versterking nodig. Afdelingen zijn niet operationeel, functies zijn niet beschreven en de mensen weten niet wat ze moeten doen. Ze kennen hun taak niet.
Wat je op dit moment kan doen, is dan die externe versterking, mensen daarbuiten vragen om te ondersteunen. Het maatschappelijk middenveld. Ook de groep mensen met een beperking gaan we oproepen, zitten en samen beleid maken. Want zij zijn die allerlei last ondervinden,” aldus Pokie.
| waterkant | Door: Redactie