• maandag 28 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME 2.0: DE SLEUTEL TOT EEN HOGERE ‘EASE OF DOING BUSINESS’ RANKING?

| united news | Door: Redactie

Minister Andrew Baasaron van Economische Zaken heeft aangegeven de komende periode een prominente focus te leggen op het verbeteren van de ‘ease of doing business’ in Suriname. Dit initiatief komt tegemoet aan een langgekoesterde wens van zowel lokale ondernemers als potentiële buitenlandse investeerders, en is cruciaal voor de economische groei van het land.

In een recent televisieprogramma benadrukte Baasaron de noodzaak om processen als vergunningaanvragen te stroomlijnen en de toegang tot kapitaal en grond te vergemakkelijken. “Men moet weten waar men terechtkan om het zakendoen eenvoudiger te maken,” stelde hij. De minister wil ook specifieke faciliteiten creëren voor jonge ondernemers, zoals

betaalbare bedrijfsruimtes en de koppeling met mentoren, om de opstartkosten te reduceren. Digitalisering wordt hierbij gezien als een sleutelfactor voor verdere vereenvoudiging.

Baasarons agenda omvat verder het verbeteren van het prijscontrolebeleid. De afdeling Economische Controle Dienst (ECD) kampt met uitdagingen, met name in afgelegen gebieden, wat een effectieve handhaving bemoeilijkt. De minister heeft aangegeven de ontwikkelingen binnen zijn ministerie grondig in kaart te willen brengen met zijn staf, en zal spoedig de Consumentenbond uitnodigen voor overleg. De consument krijgt immers eveneens de nodige aandacht, met als overkoepelend doel de verdiencapaciteit van Suriname te vergroten. Baasaron vraagt geduld van de samenleving om

de gestelde doelen te realiseren.

Suriname’s positie op de Ease of Doing Business Index

De ambities van minister Baasaron zijn hard nodig, gezien de huidige positie van Suriname op internationale ranglijsten. Suriname stond in het laatste ‘Ease of Doing Business’-rapport van een toonaangevende internationale organisatie op een 162e plaats van de 190 landen. Dit is een relatief lage positie en duidt op aanzienlijke structurele knelpunten in het ondernemingsklimaat.

Specifieke zwakke punten die destijds werden geïdentificeerd, waren onder andere bureaucratische rompslomp bij het starten van een bedrijf, complexe procedures voor bouwvergunningen, beperkte toegang tot krediet en inefficiënte belastingstructuren. Deze belemmeringen vormen een rem op de groei van lokale kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) en kunnen buitenlandse investeerders afschrikken.

Baasarons plan om deze gebieden aan te pakken, in combinatie met zijn focus op jonge ondernemers en digitalisering, sluit direct aan bij de kritieke punten die in het verleden zijn benoemd. Zijn succes zal afhangen van de snelheid en effectiviteit waarmee deze hervormingen worden doorgevoerd, en hoe hij, als “bruggenbouwer tussen politiek en bedrijfsleven,” de kloof tussen ambitie en uitvoering kan dichten om zo daadwerkelijk een verbeterd zakelijk klimaat voor “Suriname 2.0” te creëren. Het vereist consistentie en daadkracht om Suriname op te stoten in de vaart der volkeren wat betreft ondernemingsvriendelijkheid.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie