• zondag 27 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA STAPT OVER OP GESTRUCTUREERD MIGRATIEBELEID OM ARBEIDSTEKORT AAN TE PAKKEN

| united news | Door: Redactie

Foto: vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana. | Bron: OilNow

Guyana gaat het binnenhalen van buitenlandse arbeidskrachten voortaan niet langer ad hoc aanpakken, maar onderbrengen in een gestructureerd migratiebeleid.

Vicepresident Bharrat Jagdeo kondigde donderdag aan dat de regering een ontwerp-migratiebeleid zal voorleggen aan het parlement, als antwoord op de toenemende arbeidstekorten in sectoren als bouw, energie en landbouw — tekorten die versterkt worden door de snelle economische groei als gevolg van de olie-industrie.

Volgens Jagdeo heeft de regering eerder bewust gewacht met het ontwikkelen van een migratievisie, omdat eerst de werkgelegenheid voor de eigen bevolking — die zwaar werd getroffen door de coronapandemie en eerdere

ontslagrondes — prioriteit kreeg. “In de eerste plaats willen we zorgen voor onze eigen mensen,” aldus de vicepresident, die erop wees dat bijna 100.000 Guyanese vrouwen via arbeidsmarktprogramma’s geactiveerd kunnen worden.

Tot dusver liet Guyana buitenlandse werknemers slechts tijdelijk en op projectbasis toe, bijvoorbeeld bij de bouw van de Demerara-brug of nieuwe snelwegen.

Maar nu, zegt Jagdeo, is een structurele aanpak noodzakelijk. “We moeten toe naar een formeel systeem, dat in het parlement besproken kan worden, zodat we vastleggen hoe we migranten toelaten en meer buitenlandse arbeidskrachten aantrekken.”

Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is een bevolkingsregistratie op basis van biometrische ID-kaarten. Zo

wil de overheid inzicht krijgen in het aantal Guyanezen en niet-Guyanezen in het land. Buitenlanders krijgen een aparte kaart die nodig zal zijn om bijvoorbeeld bankdiensten te gebruiken. Pas wanneer dit beeld compleet is, zal worden vastgesteld hoeveel arbeidskrachten per sector nodig zijn.

Jagdeo benadrukte dat buitenlandse werknemers correct zullen worden behandeld, maar dat er duidelijke grenzen blijven bestaan tussen de rechten van Guyanezen en die van migranten. “We zullen geen migratiebeleid goedkeuren zonder volledig debat in het parlement,” stelde hij.

Een dergelijk debat zal echter pas na de algemene en regionale verkiezingen van 1 september plaatsvinden, aangezien president Irfaan Ali het parlement reeds heeft ontbonden.

Volgens het Amerikaanse Migration Policy Institute heeft Guyana minstens 160.000 extra arbeidskrachten nodig om de economische groei door de oliesector vol te houden. Zelfs als alle werkloze, onderbenutte en ontmoedigde Guyanezen worden ingezet, komt het arbeidsaanbod niet verder dan 63.500 mensen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stelt dat er daarnaast nog zeker 100.000 buitenlandse werknemers nodig zijn om het groeipotentieel volledig te benutten.

REGIO

| united news | Door: Redactie