
OPINIE: ‘Simons en de NDP verdragen de waarheid niet!’
| waterkant | Door: Redactie
[INGEZONDEN] – Toen ik het artikel ‘Simons in Ocer: “We gaan geen leugens meer over de NDP verdragen‘ las, viel ik bijna steil achterover van verbazing. Want als er één partij in Suriname is die structureel moeite heeft met de waarheid, dan is het de NDP wel. Als je “leugen” zegt, denk je aan de NDP. En als je “NDP” zegt, denk je automatisch aan leugen. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Mevrouw Simons moet eerst duidelijk maken over welke “leugens” zij het heeft. Zonder concrete voorbeelden is haar uitspraak niet meer dan politieke misleiding. Simons verklaarde ook dat NDP’ers
Hoe geloofwaardig is de nieuwgekozen president werkelijk? Simons begon haar politieke carrière in 1996 en werd nadien telkens herkozen. Tien jaar lang zat zij als voorzitter op de hoogste stoel in De Nationale Assemblée, van 2010 tot 2020. Wat heeft zij in
Verder moet ze verantwoording afleggen over de beruchte Braziliaanse lening van 80 miljoen USD, bestemd voor Para Industries. Wat is er met dat geld gebeurd? Waarom ging dat bedrijf ten onder? En onder wiens verantwoordelijkheid? Uiteindelijk moest de Front-regering de schuld afbetalen, terwijl de NDP zweeg als het graf.
En laten we het niet vergeten: In 1996 hielp Simons mee om met omgekochte VHP-parlementariërs een regering te vormen onder Jules Wijdenbosch. In 2010 en 2015 droeg ze bij aan het presidentschap van de drugs- en moordverdachte Desi Bouterse. Later steunde ze de amnestiewet die de vervolging voor de Decembermoorden frustreerde.
Mevrouw Simons blokkeerde onderzoek naar corruptie binnen haar eigen regering. Tijdens de regering-Bouterse/Adhin verdween er 100 miljoen USD aan kasreserves van de Centrale Bank om aardappelen en uien te kopen. En wie kreeg destijds goedkoop dollars toegespeeld? Cambiohouder Chotelal. Vraag het gerust aan oud-vicepresident Ashwin Adhin en oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.
Nog meer schandalen die onder de neus van Simons plaatsvonden: de fraudezaak bij Surpost waarbij miljoenen verdwenen; het “Njan Patu”-schandaal rond Naschoolse Opvang; de financiële chaos rond Carifesta XI, waarbij bijna 20 miljoen SRD zoek is; verloren schoolpakketten in 2015, en Bouterse die zei: “zand erover.” De steekpenningen van Ballast Nedam in de jaren ’90, waar Wijdenbosch en Bouterse van profiteerden. En dit is slechts het topje van de ijsberg. De waarheid doet pijn, maar is wel nodig.
De waarheid is vaak moeilijk te slikken, vooral voor wie zich eraan heeft bezondigd. Maar zonder waarheid geen zuivering. Zonder zuivering geen verandering. De waarheid ontmaskert, onthult en geneest. Het is geen aanval, maar een noodzakelijke spiegel. Vragen voor mevrouw Simons: Welke leugens bedoelt u precies? Wie vertelt die leugens? Wat gaat u doen met deze “leugenaars”? Gaat u ze juridisch aanpakken of buiten de rechtsstaat om?
Komt er een onafhankelijke PG of een marionet van de partij? Het lijkt erop dat de geest van Desi Bouterse nog altijd rondwaart in het machtscentrum. Suriname is nog niet helemaal verlost van de paarse greep op de macht.
En niet te vergeten: tussen 2010 en 2020 sloot de Surinaamse regering 225 leningen af, waarvan 169 in vreemde valuta. De zwaarste: een lening van 550 miljoen USD via Oppenheimer, met een rente van 9,25 tot 13%. Jaarlijks kost dat Suriname 50 miljoen dollar. Een financiële molensteen om onze nek onder leiding van de NDP. Laat de nieuwe president maar eerst de waarheid onder ogen zien, voordat ze anderen beschuldigt van leugens. Want wie in een glazen huis woont, moet niet met stenen gooien.
Tot slot: de kersverse voorzitter van De Nationale Assemblee, Ashwin Adhin, zei afgelopen zondag tijdens een overwinningsfeest in Ocer: “We gaan allemaal onze technische en juridische expertise aan de dag moeten leggen om die meerkoppige slang van corruptie en slecht bestuur te kappen.”
Een lovenswaardige oproep, maar laat de parlementsvoorzitter beginnen met de hand in eigen boezem te steken. Want als er ergens een meerkoppige slang van corruptie en wanbestuur huisvest, dan is het wel binnen zijn eigen partij: de NDP!
Idris Naipal
| waterkant | Door: Redactie