
Van armoede, minumumloon naar een leefbaar inkomen
| cds | Door: Redactie
Op 3 juli presenteerden leden van de Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrens bepaling (MWA) hun eerste onderzoeksbevindingen over de toepassing van Living Wages in Suriname en de impact daarvan op huishoudens op de negende ILO conferentie over Decent Work. Met behulp van de Suriname Living conditions Survey van 2022 hebben Sobhie& Ooft (2025) in hun paper ‘Exploring poverty and living conditions in Suriname using Living Wages’ laten zien dat er nog een groot verschil is tussen het minimum loon en het leefbaar inkomen.
Door de ILO is in 2024 het belang van een fatsoenlijk en leefbaar loon benadrukt. Het leefbaar loon wordt
Momenteel wordt in Suriname op basis van de door de commissie vastgestelde armoedegrenzen, het minimum uurloon afgeleid. Minimum lonen, voor
Minister Mac Andrew zegt zeer verheugd te zijn met de resultaten van het onderzoek van de armoedecommissie en dat Suriname hiermee als een van de eerste in het Caribisch gebied de weg inslaat voor bredere discussies over eerlijke en passende beloningen. Mac Andrew benadrukt dat het uitwerken van de Living Wages model zeker nodig is om het verschil tussen sociale uitkeringen en een actueel loonstelsel in kaart te brengen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat consumptiepatronen tussen 2013 en 2022 minimaal zijn veranderd. Voor huishoudens in het laagste kwantiel geldt nog steeds dat bijkans 60% van hun bestedingen gaan naar consumptie van Voeding en Non-alcoholische dranken. Opmerkelijk is dat de SSLC blootlegt dat, naast Voeding, Transport, en Huishoudelijk Nutsvoorzieningen -de top 3 hoofdcategorieën van 2013 – in 2022 conform de SSLC ook ‘Alcohol en Tabak’ en ‘ICT’ nu tot de grote consumptiecategorieën behoren.
Paramaribo, 15 juli 2025
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken
De overhandiging van het tussentijds verslag over de periode augustus 2024 – juni 2025 aan minister Steven Mac Andrew, door de Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling onder leiding van wetenschapper Rosita Sobhie.
| cds | Door: Redactie