
RAAD VAN ADVIES (RVA) | CURAÇAOSE JONGERENWET IS DISCRIMINEREND
| united news | Door: Redactie
Bron: Curaçao.nu
De Raad van Advies (RvA) kraakt de nieuwe jongerenwet van de Staten, die werkzoekenden tot 30 jaar vrijstelt van loonbelasting en sociale lasten.
De regeling is volgens de Raad juridisch kwetsbaar, financieel onvoldoende onderbouwd en mogelijk discriminerend. Pas na ingrijpende aanpassingen kan de wet volgens de Raad in werking treden. De ‘Landsverordening bevordering arbeidsparticipatie jongeren en jongvolwassenen’ is een initiatief van Statenleden en werd in maart in ontwerp goedgekeurd.
De wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om jongeren aan te nemen door fiscale lasten te verlagen. Maar volgens de Raad ontbreekt een overtuigende onderbouwing waarom juist jongeren deze voordelen krijgen
Miskenning van rechtsbeginselen
De Raad wijst op strijdigheid met artikel 3 van de Staatsregeling van Curaçao en artikel 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Jongeren die onder deze regeling vallen, houden meer nettoloon over dan andere werkenden met hetzelfde brutoloon. De wet maakt daardoor onderscheid tussen gelijke gevallen, zonder dat duidelijk is waarom dat noodzakelijk of gerechtvaardigd is.
Ook op uitvoeringsniveau rammelt de regeling. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die verantwoordelijk is voor het innen van premies en uitbetalen van uitkeringen, is buiten de uitvoering gehouden. De wet legt die taak volledig
Daarnaast ontbreekt een heldere toezichtstructuur, is de terminologie in de wet inconsistent en wordt in de toelichting gesproken over voordelen voor werkgevers die in de wetstekst zelf niet voorkomen. De memorie van toelichting bevat bovendien meerdere bepalingen die juridisch gezien niet bindend zijn, omdat ze niet zijn opgenomen in de wettekst.
Financiële onderbouwing schiet tekort
De Raad noemt de cijfermatige onderbouwing van de wet onbetrouwbaar. De werkloosheidscijfers die als basis dienen voor de verwachte kosten en besparingen, spreken elkaar tegen. Ook de inschatting dat een werkloze jongere de overheid 2.378 gulden per maand kost, noemt de Raad “niet realistisch”.Hoewel de Raad het doel van de wet – het bevorderen van werkgelegenheid voor jongeren – ondersteunt, adviseert zij de regering om de wet pas in werking te laten treden nadat alle fundamentele tekortkomingen zijn hersteld via een aanvullend wetgevingstraject.
Zonder aanpassing dreigt de wet volgens de Raad in de praktijk onuitvoerbaar te worden en juridisch onderuit te gaan. Een bekrachtiging zonder correcties acht de Raad onverantwoord. De bal ligt nu bij de regering.
REGIO
| united news | Door: Redactie