
PRESIDENT SIMONS BREEKT MET AUTONOME FINANCIERING KABINET VAN DE PRESIDENT
| united news | Door: Redactie
Foto: Drs. Jennifer Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname.
Met een duidelijke breuk met het verleden heeft president Jenny Simons woensdag aangekondigd dat er een einde komt aan het zelfstandig financieringsmechanisme van het Kabinet van de President.
Daarmee zet zij een punt achter een praktijk die onder haar voorgangers steeds meer terrein won: het opzetten en uitvoeren van projecten buiten de reguliere ministeriële kaders om.
Tijdens haar eerste persconferentie als president maakte Simons helder dat het Kabinet van de President geen uitvoerend orgaan is, maar een ondersteunende structuur met een strikt omschreven taak. “Het Kabinet is geen ministerie, geen uitvoeringsinstantie. Het is een
Volgens de president ligt de uitvoering van regeringsbeleid volgens de Grondwet exclusief bij de ministers. “De president coördineert, maar voert niet uit. Beleid wordt samen met de regering ontwikkeld, vastgesteld in regeringsvergaderingen en vervolgens uitgevoerd door de verantwoordelijke bewindslieden,” lichtte ze toe.
Ook de rol van presidentiële adviseurs wordt door Simons opnieuw gedefinieerd. “Zij adviseren mij en daarmee de regering, maar ze zijn geen beleidsmakers. Ze stellen geen programma’s op en voeren ook niets zelfstandig uit.” Daarmee wijst ze impliciet elke praktijk af waarbij het kabinet op
Bij haar aantreden trof Simons volgens eigen zeggen een organisatiestructuur aan binnen het kabinet die meer leek op die van een ministerie, compleet met directoraten en programma-eenheden. Dat is volgens haar in strijd met de Grondwet. “Het kabinet heeft geen wettelijke bevoegdheid om geld uit te geven of programma’s te beheren. Dat is en blijft de taak van de ministeries,” onderstreepte ze.
De operationele ondersteuning van het staatshoofd moet daarom voortaan verlopen via het directoraat Algemene Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Zij zijn verantwoordelijk voor de middelen en faciliteiten die ik nodig heb om mijn werk als president te doen. Zo houden we de lijnen helder en de verantwoordelijkheden zuiver.”
Met deze beleidswijziging verdwijnen ook initiatieven zoals het Bureau Eenheid dat door voormalig president Santokhi werd opgezet, evenals het Bureau Volkscontacten onder Bouterse. Zulke bureaus, die opereerden onder het presidentieel gezag met zelfstandige middelen en opdrachten, passen volgens Simons niet in een zuiver staatsbestel.
Dat neemt niet weg dat de president signalen uit de samenleving belangrijk blijft vinden. Simons kondigde aan veldmedewerkers in te zetten om direct contact te houden met de bevolking. Zij krijgen géén fondsen om projecten uit te voeren. Hun taak is het verzamelen van informatie over wat er leeft onder de mensen en wat de impact is van het gevoerde beleid. Dat zal helpen om gericht bij te sturen, maar de uitvoering blijft bij de ministeries.
In 2023 kreeg het Kabinet van de President nog SRD 605,6 miljoen toegewezen op de begroting, waarvan SRD 461,6 miljoen voor operationele kosten en SRD 144 miljoen voor beleidsprogramma’s zoals armoedebestrijding en ICT. In de begroting van 2024 werd dat bedrag teruggebracht tot SRD 110 miljoen, specifiek gericht op beleidsmatige ondersteuning zonder uitvoerende rol.
Met deze hervorming keert het Kabinet van de President terug naar zijn grondwettelijke fundament: een administratief en adviserend lichaam, niet een parallel uitvoeringskanaal. Simons maakt daarmee haar voornemen duidelijk om bestuurlijke zuiverheid, transparantie en constitutionele discipline centraal te stellen in haar presidentschap.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie