• donderdag 17 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA EN SURINAME IN DE SCHIJNWERPERS ALS NIEUWE OLIEGIGANTEN AAN DE ZUID-AMERIKAANSE KUST

| united news | Door: Redactie

Bron: Rivieramm.com

Guyana en Suriname zijn uitgegroeid tot voorhoedegebieden voor ultradiepe offshore oliewinning, met miljardeninvesteringen van oliegiganten zoals ExxonMobil, Shell, TotalEnergies en Petronas.

Sinds de eerste olievondst in Guyana een decennium geleden zijn er meer dan 13 miljard vaten winbare olie aangetoond. Vooral het Stabroek-blok zorgde voor een economische explosie: het bbp per hoofd verdrievoudigde tussen 2019 en 2022, terwijl olie inmiddels 88% van de export vertegenwoordigt.

De snelle groei roept echter spanningen op. Venezuela claimt het Essequibo-gebied, waarin het olieveld Stabroek ligt. Tegelijkertijd waarschuwen klimaatexperts voor ecologische schade en zeespiegelstijging. President Irfaan Ali probeert de economische en ecologische belangen te verzoenen via

een low-carbon strategie. Zijn beleid wordt in september 2025 op de proef gesteld bij de verkiezingen.

ExxonMobil en partners investeren zo’n 55 miljard dollar in zes projecten binnen Stabroek, met een verwachte productie van 1,7 miljoen vaten per dag tegen 2030. Deze projecten maken gebruik van duurzame FPSO-schepen, gecertificeerd met SUSTAIN-labels van ABS voor milieuprestaties.

Ook Suriname trekt volop aandacht. Met een potentieel van 2,2 miljard vaten is het het op één na meest veelbelovende nieuwe exploratiegebied na Namibië. Shell, Chevron, Petronas investeren fors en TotalEnergies doet dat in het GranMorgu-project in blok 58.

De productiestart is gepland voor 2028, met een piekcapaciteit

van 220.000 vaten per dag. Deze FPSO wordt all-electric, zonder routinematig affakkelen en met volledige gasinjectie, wat bijdraagt aan lage emissies.

Toch kent Suriname ook tegenslag. In 2024 trokken ExxonMobil, Equinor en recentelijk Hess zich terug uit blok 59 wegens te hoge exploratierisico’s. Staatsolie neemt het blok nu op in haar hernieuwde strategie om het offshore potentieel onder internationale contracten te brengen.

De race tussen Guyana en Suriname als energiehoofdsteden van de regio is ingezet. Hun keuzes bepalen of zij de olierijkdom kunnen benutten zonder hun natuurlijke rijkdom te verliezen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie