• zondag 06 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PROJECT ROND AUTISME EN DYSLEXIE ZORGT VOOR BLIJVENDE ONDERSTEUNING IN SURINAAMS ONDERWIJS

| united news | Door: Redactie

Het project “Autisme en Dyslexie”, opgezet door Kompas en gesteund door de provincie West-Vlaanderen en Belvosur, heeft het afgelopen jaar tastbare, blijvende verbeteringen gebracht in de ondersteuning van kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen in Suriname.

Dankzij het project konden meer dan tien kinderen met autisme of dyslexie hun plek behouden in het reguliere onderwijs – een mijlpaal voor inclusief onderwijs in het land.

Concrete steun en structurele samenwerking

Gedurende het project zijn ouders, leerkrachten en leerlingen op verschillende manieren ondersteund. Er werden trainingen gegeven, toolkits ontwikkeld en vrijwilligers opgeleid. In het bijzonder zijn duurzame samenwerkingen ontstaan met de Stichting dyslexie Suriname en het

autisme talentontwikkelcentrum Suriname (ATOC), die beide een actieve rol blijven spelen in de ondersteuning van kinderen én het versterken van ouderbetrokkenheid.

Duurzame opleiding van begeleiders voor kinderen met ernstige lees- en spellingsproblemen

Ook werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met de bacheloropleiding Psychologie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De psychologieopleiding en Kompas zullen samen werken aan het toevoegen van een keuzevak aan het curriculum van de opleiding, met als doel structureel begeleiders op te leiden die ernstige lees- en spellingsproblemen kunnen remedieren.

Overhandiging van 30 toolkits aan sleutelpartners

Op zaterdag 5 juli vond een feestelijk moment plaats: aan het Autisme Talentontwikkelcentrum (ATOC) werden 15

toolkits overhandigd aan voorzitter mevrouw Caroll Heuvel, en 15 aan mevrouw Amanda Sheombar, voorzitter van de dyslexievereniging. Deze toolkits bevatten onder andere dyslexiepennen, hulpkaarten, en sensorisch materiaal zoals fidgets en therapy putty – hulpmiddelen die het volgen van regulier onderwijs voor kinderen met autisme en dyslexie aanzienlijk vergemakkelijken. De partnerorganisaties, ATOC en de dyslexievereniging, zijn na de overhandiging verantwoordelijk voor het beheer van de toolkits en de inzet ervan binnen het onderwijs.

Belangrijke rol voor stagiaires

Een unieke kracht van het project was de inzet van stagiaires Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool (Antwerpen), die leerkrachten coachten en zowel in de klas als thuis ondersteuning boden. Door deze samenwerking zijn leerkrachten nu beter toegerust om zelfstandig met de hulpmiddelen en strategieën uit de toolkit te werken.

Nieuwe initiatieven krijgen vorm

Vanuit het project zijn nieuwe, blijvende initiatieven ontstaan:

– een psycho-educatieprogramma voor jongeren met autisme (8–16 jaar);

– een online scholingsplatform voor opvoeders, leerkrachten en begeleiders;

– structurele samenwerking met de Anton de Kom universiteit en de ouderplatforms.

Op weg naar een inclusiever onderwijssysteem

Hoewel het project nu formeel is afgerond, wordt het werk voortgezet. Dankzij partners als de psychologieopleiding van de Anton de Kom Universiteit, het Autisme Talentontwikkelcentrum, het ouderplatform en de dyslexievereniging blijven kinderen met autisme en dyslexie ook in de toekomst beter ondersteund in het onderwijs. Kompas reist eind augustus naar België om de samenwerking met Thomas More structureel te maken.

PERSBERICHT | KOMPAS

 

| united news | Door: Redactie