
Gekozen president Simons en vicepresident Rusland erkennen grote verantwoordelijkheid
| cds | Door: Redactie
Jennifer Simons en Gregory Rusland worden op woensdag 16 juli 2025 geïnstalleerd tot respectievelijk president en vicepresident van de Republiek Suriname. Zij zijn op zondag 6 juli bij enkele kandidaatstelling in De Nationale Assemblee (DNA) gekozen tot het nieuwe presidentiële duo. In hun eerste toespraak erkenden Simons en Rusland de grote verantwoordelijkheid die op hun schouders wordt gelegd; een verantwoordelijkheid die zij dan ook met plichtsbesef aanvaarden. Beide gekozenen zijn unaniem voorgedragen door een brede coalitie bestaande uit zes partijen, die aan de afgelopen verkiezingen hebben deelgenomen, te weten: NDP, NPS, ABOP, PL, BEP en A20/DOE.
Simons sprak van een
De nieuwe president herhaalde haar belofte zoals tijdens de verkiezingscampagne: “Ik kom in deze functie om te dienen en ik zal alles wat ik heb aan kennis, kracht en inzicht inzetten om onze rijkdommen beschikbaar te maken voor alle mensen, maar met speciale aandacht voor onze jongeren en al diegenen die tot nu toe de kansen tot optimale ontplooiing niet hebben gekregen.” Volgens Simons is daarbij de steun van elke Surinamer nodig. Zicht richtend tot het parlement voegde zij eraan toe: “In deze zaal betekent het dat, ongeacht de positie van waaruit we bezig zijn, wij onze bijdrage altijd leveren. De bijdrage van geen enkele fractie, geen enkel lid is zonder gevolgen.” De gekozen eerste vrouwelijke president van Suriname sloot af met: “Nogmaals mijn dank en we gaan aan het werk.”
“De verantwoordelijkheid die u mij met mijn verkiezing tot vicepresident van Suriname hebt toevertrouwd, vervult mij met dankbaarheid, nederigheid en plichtsbesef.” Zo sprak gekozen vicepresident Rusland. Hij benadrukte dat Suriname zich op een kruispunt in zijn geschiedenis bevindt. “De uitdagingen zijn groot, sociaal economisch en institutioneel. Maar groter nog is onze gezamenlijke wil om deze uitdagingen om te buigen tot kansen. En dat is precies waarin ik mij als vicepresident van alle Surinamers met volle overgave zal wijten. Ik zal als brug fungeren tussen beleid en uitvoering, tussen de president en samenleving, tussen de regering en de oppositie, tussen stad en district, tussen het heden en de toekomst.” De gekozen vicepresident zei in deze rol te zullen handelen met transparantie, integriteit en betrokkenheid.
Rusland: “Ik geloof in dialoog boven verdeeldheid, in samenwerking boven conflict, in opbouw boven afbraak. Onze jonge natie verdient leiderschap dat zich laat leiden door visie en waarden, leiderschap dat luistert, leert en leidt. Daarom zal ik mij blijven inzetten voor het versterken van onze democratische instituties, verbeteren van onze bestuurscultuur, bevorderen van duurzame ontwikkeling met oog voor mens, milieu en rechtvaardigheid. En bovenal voor het herstel van vertrouwen tussen de overheid en haar burgers.” Hij gaf verder aan zich ervan bewust te zijn dat het nieuwe ambt geen kroon is om te dragen, maar dat het een grote verantwoordelijkheid betekent. “Een verantwooordelijkheid, die ik met eerbied en inzet zal dragen in dienst van ons volk.”
Rusland deed een oproep aan eenieder om ongeacht politieke kleur, afkomst of ovetuiging samen met hem en gekozen president Simons “te bouwen aan het Suriname dat wij allen verdienen; een land waarin kansen eerlijk verdeeld zijn; waarin jongeren kunnen dromen en hun dromen waar maken; waar de ouderen in waardigheid oud mogen worden; waar onze natuurlijke rijkdommen met wijsheid worden beheerd ten bate van alle generaties.” De vicepresident benadrukte vervolgens dat de functie voor hem een opdracht is. “Ik aanvaard deze functie niet als een beloning, maar als een opdracht. Niet voor mezelf, maar voor ons allemaal. Moge de Almachtige ons de wijsheid geven om recht te doen; de kracht om vol te houden en de liefde om te verbinden.” Net als Simons sloot hij zijn toespraak af met de duidelijk woorden “Wroko de fu du”.
| cds | Door: Redactie