
DOLLAR BELEEFT ZWAARSTE HALFJAAR SINDS 1973 DOOR TRUMPS BELEID
| united news | Door: Redactie
De Amerikaanse dollar is in de eerste helft van 2025 met ruim 10% gedaald te midden van president Donald Trumps importheffingen en oplopende tekorten.
De Amerikaanse dollar is in de eerste helft van 2025 met meer dan 10% gedaald ten opzichte van belangrijke valuta’s, wat de slechtste start van een jaar sinds 1973 markeert. Dit meldde de New York Times maandag, op basis van handelsgegevens. De daling wordt toegeschreven aan het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump en zorgen over toenemende begrotingstekorten.
De ICE US Dollar Index, die de waarde van de dollar meet ten opzichte van een mandje van belangrijke
De laatste keer dat de dollar een vergelijkbare daling aan het begin van een jaar liet zien, was in 1973, na het loslaten van de koppeling met goud.
Dit keer komt de verschuiving voort uit Trumps streven om de mondiale orde te hervormen door middel van agressieve importheffingen en een meer isolationistisch buitenlandbeleid, aldus de publicatie.
Sinds zijn terugkeer in het Witte Huis in januari heeft Trump verregaande importheffingen ingesteld om
Sommige heffingen zijn inmiddels gepauzeerd om tijd te geven voor onderhandelingen. Trump heeft de strategie verdedigd als een middel om banen terug te halen naar de VS en het handelstekort van het land te verminderen.
Zijn agressieve beleid heeft echter de markten verontrust, zo merkte de publicatie op. Trumps handelsvoorstellen, zorgen over inflatie en de groeiende staatsschuld hebben de druk op de dollar vergroot, terwijl afnemend vertrouwen in de rol van de Verenigde Staten in het mondiale financiële systeem heeft bijgedragen aan de daling.
“Een zwakke dollar of een sterke dollar is niet het probleem,” vertelde Steve Englander, wereldwijd hoofd van G10 valutamarktonderzoek bij Standard Chartered, aan de NYT. “Het probleem is: wat zegt het je over hoe de wereld jouw beleid ziet?”
Analisten hebben gewaarschuwd dat de aanhoudende daling van de dollar wereldwijde gevolgen kan hebben. Sommige marktwaarnemers menen dat de scherpe daling van de greenback twijfel heeft doen rijzen over zijn status als ‘s werelds primaire reservemunt.
Verder werd de onrust bij beleggers vergroot door de recente goedkeuring door de Senaat van een door Republikeinen gesteunde belasting- en uitgavenwet, die naar verwachting het federale tekort met 3,3 biljoen dollar zal doen toenemen.
GEO-ECONOMIE
| united news | Door: Redactie